Niet-zuivelmelk is misschien begonnen als een lactosevrij alternatief voor veganisten of niet-zuiveleters, maar de toename in populariteit kan aan veel meer worden toegeschreven dan dat het een onmisbare ruil is. De opties zijn eindeloos: amandelmelk, sojamelk, hennepmelk, rijstmelk en meer. Maar er is een nieuwkomer in de buurt die veel aandacht krijgt van voedingsdeskundigen en fijnproevers: havermelk. “Bijna alle niet-zuiveldranken kunnen nu ‘hot’ zijn vanwege de interesse in plantaardige diëten”, zegt Keri Gans, M.S. en auteur van The Small Change Diet. Havermelk is bijzonder toegankelijk, omdat het goedkoper is om te maken dan notenmelk en mogelijk milieuvriendelijker is als we de haver lokaal kunnen inkopen. En met de Friese mooie klei gronden kan dat meer dan prima.

Wat is havermelk?

Havermelk bestaat uit in staal gesneden haver of hele grutten die in water worden gedrenkt, gemengd en vervolgens worden gezeefd met een kaasdoek of een speciale zak met notenmelk. ‘Terwijl de overgebleven haverpulp het grootste deel van de vezels en het meeste eiwit in de haver bevat, bevat de vloeistof of’ melk ‘die eruit voortvloeit wel een deel van de voedingsstoffen in haver, zegt Jones.’ Omdat haver water gemakkelijker opneemt dan noten. , als het goed genoeg wordt gemengd, komt meer van het voedsel zelf door de kaasdoek, waardoor het een romiger textuur krijgt dan notenmelk zonder toegevoegde ingrediënten. “

Hoe zit het met de voedingsfeiten van havermelk?

Havermelk is een goede keuze voor iedereen die allergisch of intolerant is voor zuivel en / of noten, en ook voor mensen die verzadigd vet in hun dieet willen beperken. Havermelk is over het algemeen zelfs veilig voor mensen met een glutenintolerantie. Als je een glutengevoeligheid of coeliakie hebt, wil je er zeker van zijn dat het gemaakt is met gecertificeerde glutenvrije haver.

“Hoewel haver glutenvrij van aard is, wordt het vaak verwerkt op dezelfde apparatuur als glutenbevattende granen, die de haver voldoende met gluten vervuilen om een ​​reactie te veroorzaken bij mensen met coeliakie of een ernstige intolerantie. In onze fabriek kunnen wij glutenvrij produceren. In ons externe lab worden vervolgens sporen onderzoeken gedaan om dit elke batch wederom te bevestigen.

Bovendien is havermelk de duidelijke winnaar als het gaat om vezels. “Koemelk heeft 0 gram vezels, amandel en soja hebben 1 gram vezels per portie, dus havermelk met 2 gram vezels is het hoogste. Havermelk bevat meestal meer koolhydraten, maar dat is oké, want het levert energie via deze koolhydraten en vezels in tegenstelling tot vet, wat meestal het geval kan zijn bij de meeste notenmelk.

Hoe kun je havermelk drinken en gebruiken?

Naast een dikkere consistentie, is de lichtzoete smaak van havermelk ook behoorlijk goed. “Door zijn romigheid is hij populair om te drinken, zoals in havermelk-lattes en cappuccino’s. Het kan ook worden gebruikt in smoothies, romige soepen en gebak.

Je kunt havermelk ook op dezelfde manier gebruiken als koemelk of andere plantaardige melk tijdens het koken. “Je kunt havermelk gebruiken als vloeistof in pannenkoeken en wafels of in plaats van gewone melk bij het maken van aardappelpuree of ovenschotels. Hoewel je misschien niet elke dag een glas havermelk wilt drinken, kan het een geweldige zuivelvrije melk zijn die gemakkelijk is voor de maag en een onmiddellijke bron van energie voor de training biedt.

Private label

Wij kunnen diverse recepturen amandelmelk voor uw merk of private label produceren. Ongezoet, licht gezoet met suiker, of natuurlijke zoeten met bijvoorbeeld agave. Wij kunnen bottelen in 0,5L glazen of kunststof fles of flessen of 1 liter glazen of kunststof fles of flessen. PET flessen zijn beschikbaar en ook in biologisch afbreekbare verpakkingen zijn er mogelijkheden. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.